Fynda bland våra produkter som utgår inom kort!
Förord
Sören Ekman
Helle Gotved
1. Vad klagar vi över?
2. Den idealiska foten
Skelettbenens förbindelser
Fotvalvet
Fotens muskler
Underbenets muskler
3. Blodcirkulationen
Oro i benen
Svullna anklar
Åderbråck
4. Aj, mina klämda fötter
Liktornar
Hård hud
Nageltrång
Hammartå
Hallux valgus
Artros
Vanlig plattfot
Främre plattfot
Högt fotvalv
5. Orsaken till förfallet
Arv och miljö
Fotens ”normala” utveckling
Skons form
Klacken
Strumporna
Bristande användning
Belastningen
6. Träning av fötterna
Form och funktion
Test av rörligheten
Rörelse till ytterläget med hjälp av händerna
Träning av fotvalven
Träning av stortåns utåtrörelse
Balansen
Avstampet i gången
Mer träning av stortån
Barfotagång
Stimulering av blodcirkulationen
Uppmuntran
7. Skorna
Generella krav
Hälsosandalen
Sandaler
Träskor
Gymnastik- och idrottsskor
8. Inlägg
Sammanställning av övningarna
Register

Helle Gotved föddes 1912 i Köpenhamn och kan kort och gott beskrivas som dansk gymnastiks Grand Old Lady. Hennes far var gymnastikdirektör, och hon bestämde sig tidigt för att själv bli gymnastiklärare när hon blev stor. År 1932 avslutade hon sin utbildning hos statens Gymnastikinstitut i Köpenhamn och började undervisa i de gymnastikformer som var framträdande på 1930-talet (Pehr Henrik och Hjalmar Ung, Niels Bukh, Aghnete Bertram och Elly Björksten ). Men snart upptäckte hon, genom det som hände med hennes egen kropp, att dessa gymnastikformer var stela, osunda modesystem som liknade kroppsdressyr snarare än sann kroppskultur, där elevernas rörelser först och främst skulle se bra ut, istället för att primärt vara bra för kroppen. Formerna var genomsyrade av disciplin, kommandon och dåtidens tankegång: "Det ska göra ont innan det göra gott". När hon var runt 30 hade hon överansträngt sin kropp genom den undervisning hon hade bedrivit och hade som följd av detta dessutom tappat rösten. Hon beslutade att göra rent hus med de gamla gymnastikformerna och istället skapa sin egen.
År 1951 kom hon i närmare kontakt med den tyske gymnastikpedagogen och organisten Hinrich Medau, vars gymnastik byggde på rytm, avspänning och naturliga rörelser, ofta till egen musik. Detta inspirerade henne mycket och hon började studera människokroppens anatomi (vetenskap som studerar människokroppens, dj urens och växternas byggnad) och fysiologi (läran om hur levande organismer, deras organ och celler fungerar). Hon blev medveten om vikten av kroppsmedvetenhet, andning och avspänning för välbefinnandet. Hon studerade även belastningsskador, ändamålsenlig arbetsteknik, Hinrich Medaus rörelsepedagogik och musikens betydelse för gymnastiken.
Till slut bestämde hon sig för att inte skapa en ny gymnastikform utan bara principer för rörelser, det hon kallar - tidlösa rörelser - baserade på det naturliga, vilket tar utgångspunkt i kroppens anatomi och fysiologi. Som hon själv sa om Gotvedgymnastiken: "Den är inte ett modesystem. Den är en tidlös undervisning i hur det är att fungera som människa - både i arbete och vila."
År 1958 grundade hon Gotvedskolan i Köpenhamn som var en utbildning till gymnastikpedagog eller som det idag heter Gotvedutbildad rörelsepedagog, och där eleverna studerar många av de ämnen Helle Gotved själv hade studerat. Mellan 1966 och 1992, alltså under 26 år, hade hon regelbundet gymnastikövningar varje lördagmorgon i Dansk radio, vilka naturligtvis inkluderade fotgymnastik.
Helle Gotved dog 2006, 94 år gammal.
Søren Ekman, som har skrivit ett av förorden i boken, är rörelsepedagog, författare och direktör för Gotvedinstituttet i Köpenhamn sedan år 2000.

Det moderna skomodet får oss att glömma vad meningen med våra fötter egentligen är och hur en frisk fot ser ut.
De flesta av oss föds med friska, starka och livfulla fötter, och ingen skulle komma på tanken att ifrågasätta den vackra solfjäderformade foten hos ett nyfött barn – att få tag i fotformade barnskor är därför inte heller svårt.
Men sedan händer något. När fötterna växer och kräver större storlekar tappar plötsligt skon sin fotform. Den smalnar av framtill vid tårna, där den friska foten är som bredast, och inte sällan får skon en klack som lyfter upp hälen och rubbar hela fotens och kroppens balans. De fotformade skorna är borta, och nu börjar ofta problemen – inte bara i själva foten.
Den legendariska danska rörelsepedagogen Helle Gotved visar i denna klassiska bok vilka problem de som använder moderna och anatomiskt felaktiga skor kan råka ut för, och vad vi själva genom några få minuters enkel men daglig träning kan göra för att återfå de fötter vi en gång föddes med – de friska, starka och livfulla fötterna utan smärta.
Boken är lättillgänglig och rättfram och fylld med bilder, illustrationer och förklaringar som beskriver hur en fot egentligen ska se ut och kännas, vilken rörlighet den ska ha, och sist men inte minst, hur en sko på fotens villkor ska se ut – kort sagt, hur du undviker att få plågade fötter.
När den första danska utgåvan av "Moderna skor - plågade fötter" kom ut i början av 70-talet så hoppades den danske rörelsepedagogen Helle Gotved att det skomode som skapar problem och i värsta fall deformerar våra fötter skulle försvinna, och att människor i framtiden istället mer och mer skulle gå i anatomisk riktiga och fotformade skor. Tyvärr har detta inte riktigt blivit verklighet – utbudet av moderna, moderiktiga och anatomiskt felaktiga skor är fortfarande helt dominerande, samtidigt som det är svårt att få tag på fotformade skor.
Som ett steg i rätt riktning för att möjliggöra en förändring kring detta och förverkliga Helle Gotveds vision ger därför Anarchos förlag ut en frisk och fräsch nyöversättning av denna klassiska bok i ett nytt och tilltalande format, som ger den som har problem med sina fötter en möjlighet att själv genom träning återfå en frisk och sund fot.
En viktig nyhet i denna utgåva är att alla övningar nu finns samlade i ett separat avsnitt tillsammans med tillhörande bilder så att den som tränar lätt kan hitta övningarna. Dessutom har denna nya utgåva försetts med ett praktiskt register för att lätt hitta det man är intresserad av.
Läs och bli klok på skor och fötter – det Helle Gotved inte visste om fötter är nämligen inte värt att veta!

Grundfakta
Titel/Namn Moderna skor – plågade fötter : Insikter och träning för en friskare fot
Originaltitel/-namn Ha' det bedre med fødderne
Bokfakta
Författare Helle Gotved
ISBN-13 978-91-983345-1-7
Utgivningsdatum 2017-10-10
Bandtyp Pocket
Sidantal 166 sidor med 103 illustrationer
Format, storlek, vikt och volym
Format (bredd x höjd x tjocklek) 110 x 178 x 10 mm
Nettovikt 230 g

Moderna skor – plågade fötter : insikter och träning för en friskare fot [pocket]

  • 68,00 kr

  • Exkl. moms: 64,15 kr

Relaterade produkter

Tåstrumpor i bomull – lös resår

Tåstrumpor i bomull – lös resår

Prissänkt med 25 kr! Tåstrumpa i bomull utan skavande sömmar. T&ar..

74,00 kr Exkl. moms: 59,20 kr

Att vara jordad – den viktigaste upptäck...

Att vara jordad – den viktigaste upptäck...

Den tredje helt reviderade upplagan! Cirka 25 procent av innehållet i denna nya uppl..

228,00 kr Exkl. moms: 215,09 kr

Prissänkt!
Paketrabatt!
–25%
Anarchospaketet

Anarchospaketet

Prissänkt med 127,50 kr! Detta paket innehållet 1 exemplar av Anarchos f&o..

1 381,50 kr 1 842,00 kr Exkl. moms: 1 303,30 kr

Tåstrumpor i merinoull – lös resår

Tåstrumpor i merinoull – lös resår

Prissänkt med 20 kr! Tåstrumpor med tio tår och lös res&ar..

79,00 kr Exkl. moms: 63,20 kr

Taggar: hälsa, barn, fotform, fötter, gymnastik, träning

Följ och gilla oss på facebook
Skriv in ditt namn och din e-postadress, och eventuellt hur många exemplar du är intresserad av i meddelandefältet, så mejlar vi dig när produkten åter finns i lager.
Namn
E-postadress
Meddelande